30 паунда

l

Автор: Мартин Ралчевски

l

Страници: 270

l

Корица: Мека

l

ISBN: 978-619-7186-23-9

30 паунда - Мартин Ралчевски

За книгата

Иван заминава за обетованата земя, за да се загуби. Джак я напуска, за да се намери. Падения, възходи, кръстопътища. Разбити мечти и обрати. Едни подхвърлени 30 паунда. Два живота преобърнати с главата надолу. И всичко това, когато пътят напред свършва, а назад не можеш да се върнеш. Когато не вярваш в съдбата, но тя напук продължава да вярва в теб!

Проф. Стенли Гьошев

 

Романът умело противопоставя два ценностни модела – на бедния човек от Изток, който мечтае за материално благополучие, с този на богатия човек от Запад, който е духовно объркан. Иван е олицетворение на наивната мечта на повечето младежи, които вярват, че животът зад граница е прекрасен. А Джак е прототип на реален човек, от който съм убедена, че всеки ще извлече поука.

Д-р Росица Колева

Издателство „Еделвайс“ има удоволствието да представи новото преработено издание на едноименния роман на Мартин Ралчевски „30 паунда“. Романът е издаден и на немски език от издателство ANTHEA VERLAG BERLIN и е наличен в големите книжарници на Германия и Австрия.


ОТКЪС

—————-

ПРОЛОГ

Една английска легенда разказва за буен младеж, който много искал да узнае предназначението си в този свят. Той посветил всички сили на това свое желание и съдбата го отвела при единствения жив светец в родината му.
– Отче, вярно ли е, че можете да четете в душите на хората? – развълнувано попитал той.
– Да, но само в ония души, в които пише нещо – отвърнал светецът и го погледнал строго.
– Защо говорите така? Да не би да искате да кажете, че аз съм празен отвътре?
– Не, сине, не си празен. Ти си една почти изписана книга. Само че аз не мога да открия смисъл в нея.
– Но… нима вече всичко е решено? – натъжил се младежът.
– О, съвсем не, моето момче. Докато си жив, винаги има шанс да промениш съдържанието на книгата!

ЧАСТ ПЪРВА

1. Джак

Скъпи мамо и таткo,
Искам да ви съобщя, че взех важно решение.
Знам, че няма да ме разберете, но се надявам поне да опитате. Моля ви само да не упрекнете Иван. Истината е, че аз сам съм отговорен за постъпките си.
Не си мислете, че съм се побъркал. Ще сбъркате много, ако приемете тази позиция. Решението дойде естествено. Още докато бях в Гърция, почувствах, че животът е много кратък…

Джак се сепна за момент. Погледна встрани и захапа химикалката. Очите му се навлажниха, погледът му се замъгли, а главата натежа. Клепачите му започнаха да се затварят. Той отмести белия лист хартия настрани и блажено се усмихна. Моментът да сложи край на досегашния си живот, бе настъпил. Предстоеше новият.

* * *

Съдбата бе отредила Джак Хамилтън да се роди в югозападната част на Англия, в един неголям град на брега на морето.
Денят на раждането му бе слънчев и топъл, което според неписаното поверие вещаеше на детето хубаво бъдеще.
В душата на майка му обаче бушуваха противоречиви чувства. Когато го пое в ръце, тя се ужаси. Неясно защо, бебето бе доста синкаво, а от едната страна главата му ѝ се видя леко удължена. Това не се забелязваше от пръв поглед, но не можа да убегне от набитото ѝ око. На всичко отгоре лекарят, който за пръв път прегледа бебето, ѝ съобщи, че то има шум на сърцето. Сандра се замисли. Тя вярваше в съдбата, която никога досега не ѝ бе причинявала нищо лошо. Нещо повече – винаги бе била снизходителна към нея, даже щедра.
Беше се родила в Бристол. Там отрасна, завърши гимназия и после започна работа като готвачка в малкия ресторант на баща си. Пускаше картофите в горещото олио, обръщаше яйцата и наденичките на скарата и мечтаеше един ден да има възможност да следва нещо, свързано със съвременните комуникации. И така ден след ден, седмица след седмица, месец след месец. Докато се усети и десет години от живота ѝ се изнизаха неусетно. През това време тя постепенно забрави за мечтата си.
Животът ѝ започна да придобива цвят през една пролет, малко преди да навърши двайсет и девет. Тогава, на ъгъла на Нелсон Стрийт и Оул Сейнтс Стрийтс, тя срещна Райън. Той бе облечен с дълго тъмнозелено манто и безупречно изгладен черен панталон, а главата му бе покрита с помпозна шапка. Когато я приближи, очите ѝ светнаха, коленете омекнаха, а няколко ситни капчици пот блеснаха по челото ѝ.
Лятото на същата година бе най-прекрасното, най-пъстрото и най-запомнящото се в нейния живот. В тези няколко топли месеца Райън направи всичко по силите си, за да ѝ помогне да навакса изпуснатите мигове в ресторанта на баща ѝ. Той имаше достатъчно средства, за да се представи подобаващо. Тогава за пръв път тя видя пирамидите. За пръв път посети Венеция, Мадрид и Париж. За пръв път някой я държеше за ръката толкова продължително. За пръв път се чувстваше обичана.
В едно кокетно парижко кафене тя му призна, че иска да прекара отредените си дни на тази земя с него. Той откликна на чувствата ѝ и те се завърнаха в Англия, за да свият своето гнездо. По негово предложение решиха да се заселят там, където климатът беше най-добър – на югозапад. Посетиха много градове в различни графства – Корнуел Девън, Съмърсет и Дорсет. Изядоха много пържоли, риби, картофи и пици. Изпиха солидно количество чай, кафе и вино. Изпяха много песни. Изтанцуваха стотици танци. Любиха се страстно и романтично.
В началото на октомври избраха първия си дом. Графството бе Девън, градът Ексмът, а улицата Портланд Авеню. Къщата бе самостоятелна, имаше три спални, просторна трапезария, две тоалетни и голям заден двор. Нанесоха се и Райън се върна на работа, а тя се зае с приятната задача да обзавежда новопридобития дом.
Преди да завърши подредбата му обаче, тя установи, че е бременна. Бебето не бе планирано, но пък бе желано, затова те приеха новината с въодушевление.

* * *

Седмица след появата на бебето на бял свят, Сандра вече не обръщаше внимание на синкавия му цвят, на шума на сърцето му, на цицината на главата и на това, че съдбата може би имаше нещо общо с тези неща. А година и два месеца по-късно, когато Джак направи първите си самостоятелни крачки, тя вече напълно бе забравила за тези особености.
Райън искрено се радваше на сина си и с радост го натъкми една сутрин, за да го въведе за пръв път в Божия храм. Той обаче имаше различно от традиционното схващане за страната и предпочете Джак да бъде кръстен в католическата църква. Причината за решението му бе наглед обикновена, но не и в неговите очи. Той не можеше да приеме факта, че глава на англиканската църква е кралицата. Сандра нямаше отношение по този въпроса и без възражение се съгласи с решението на Райън.
Година по-късно Райън започна самостоятелен бижутериен бизнес в Екситър – близкия голям град. Потръгна му и само за пет години той успя да погаси напълно ипотеката на къщата и да стане неин пълноправен собственик.
След още седем години упорит труд Райън вече бе спестил достатъчно и купи втора къща. Този път избра Екситър. До този момент Джак не бе имал почти никакви оплаквания от сърцето си и той и Сандра се бяха успокоили напълно. Животът им носеше малко предизвикателства и много радости. Новата къща бе по-малка от досегашната, но съвсем не бе лоша: две спални, прилична трапезария, една тоалетна и голяма тераса – нещо нетипично за английската архитектура, но за сметка на това атрактивно. Сандра избра обзавеждането, а Райън я отдаде под наем.
Бъдещето на Джак изглеждаше обещаващо.

Съдържание

^

Няколко думи от автора

^

Пролог

^

ЧАСТ ПЪРВА

^

1. Джак

^

2. Иван

^

3. Джак

^

4. Иван

^

ЧАСТ ВТОРА

^

1. Англия

^

2. Света гора

^

3. Шотландия

^

Прослава

^

Епилог

^

Едно закъсняло писмо

^

Посвещение

За автора

Творчество

РОМАНИ 

СБОРНИЦИ С РАЗКАЗИ

  • Емигрант (2014)
  • Душа (2018)

ФИЛМОВИ СЦЕНАРИИ

  • Безкрайна нощ
  • Смисълът в живота
  • Аборт
  • Монах

АВТОРСКИ БЛОГ

www.ralchevski.blogspot.com

Мартин Ралчевски е православен християнски писател. Издатели и продавачи в книжарници споделят, че неговите книги винаги предизвикват интерес сред читателската аудитория.

Роден е на 4 март 1974 г. в гр. София. Завършва средното си образование в елитното за времето си училище на „Левски“ в София с профил академично гребане и плуване.

Духовно му проглеждане за Бога и вярата се случва, когато е на 16 годишна възраст.

Малко след това той прекратява професионалните си спортни занимания и се обръща изцяло към Православието и теологията. Кандидатства в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е приет за редовен студент със специалности богословие и география. След завършването на висшето си образование работи като преподавател в Софийската Духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След това, като докторант, написва дисертация на тема „Свидетели на Йехова – критичен анализ“. Научен ръководител му е проф. Тотю Коев. По време на докторантурата си работи и като асистент в Богословския факултет в София по предмета Инославни и нехристиянски изповедания (вярвания).

Неговата обществена писателска дейност започва, когато взима участие като каскадьор в легендарния филм „Троя“, с участието на Брад Пит, в Мексико. Там той започва да пише стихотворения на български и на английски език. След завръщането му в България се появява неговия първи роман „Безкрайна нощ“, който тогавашния директор на издателство „Сиела“ Светлозар Желев квалифицира като завладяващ и смазващ и предрича успех на Ралчевски на писателската сцена.

В този период Мартин Ралчевски се жени. Една година след това му се ражда син, а няколко години по-късно и дъщеря. През 2009 г. той се премества със семейството си в югозападна Англия. По това време на книжния пазар вече има издадени три негови романа. В чужбина той написва още пет романа, два сборника с разкази и четири филмови сценария.

Критиците и взискателните читатели определят творчеството на Ралчевски като емоционално, християнско и задълбочено. То често провокира към сериозни и екзистенциални размисли. Поради тези причини постепенно той се превръща в любим автор на много четящи българи в страната и в чужбина.

През 2019 г. му се ражда още едно дете, момиче, и децата му стават три.

Сборникът му с разкази „Душа“ е на първо място по продажби в страната за няколко поредни месеца след издаването му според популярната класация на „БГ книга“.

Романът му „Безкрайна нощ“ е издаден на английски и руски език.

Романът му „30 паунда“ е издаден на немски език.

Очаква се романът му „Смисълът в живота“ (Изд. „Еделвайс“) да бъде филмиран.