Безкрайна нощ

l

Автор: Мартин Ралчевски

l

Страници: 322

l

Корица: Мека

l

ISBN: 978-619-7186-18-5

За книгата

Наистина завиждам на читателя, че тепърва ще чете тази книга. Когато я прочетох за първи път, останах потресен — от идеята, реализацията, дълбочината и таланта на Мартин. Това е една от най-добрите книги, които съм чел през годините — оригинална, завършена и смазваща! Издаването ѝ за трети път го доказва красноречиво!

Светлозар Желев

 

Книга пътешествие! Неповторима откъм динамика, емоции, разсъждения, факти и срещи с хора! Пътешествие около света и пътешествие към сърцето на човека. Пътешествие, което преобразява и осмисля действителността!

Христина Панжаридис

 

След загубата на съпругата и сина си Марк прави неуспешен опит да се самоубие. Случайна среща със стар монах променя представата му за живота. Той му се доверява и предприема дълго и опасно пътуване. Преминава през необятната руска земя, Канада и САЩ, за да стигне до Скалата на отговорите в Мексико. През вековете пред нея са ставали хиляди чудеса. Пред нея Хемингуей е написал най-хубавите си произведения. Пред нея Марк вярва, че ще се случи чудото. „Там ще узнаеш смисълът на всичко“, му казва монахът и го благославя за безкрайния път.

Заради постоянния интерес към книгите на Мартин Ралчевски издателство „Еделвайс“ с удоволствие преиздава този забележителен роман. Защото, освен че е преведен на английски и руски език, той е базиран и на личните преживявания на автора при посещението му в Мексико.

ОТКЪС

—————-

Бях около двайсетгодишен, когато веднъж, вдигайки слушалката на телефона, за да позвъня, попаднах на майка ми, която разговаряше в същия момент от другата стая със своя приятелка. Тъкмо понечих да затворя, когато неволно я чух да казва, че от известно време започнала да се тревожи за мен. „В свободното си време той винаги пише нещо“, бяха нейните думи. Останах озадачен. Не намерих достатъчно сили да се противопоставя на изкушението и противно на възпитанието ми, продължих да подслушвам. „Това всъщност е прекрасно. Защо не го поощриш? – попита нейната приятелка. – Не смяташ ли, че някой ден може да стане писател?“ „Не! – с категоричен тон отвърна майка ми. – Той пише, защото обича да пише!“

Сега, приблизително четвърт век по-късно, бих искал да кажа на моя син, Адам, на когото посвещавам книгата, както и на всички онези, които копнеят да намерят себе си, че за да бъдем истински щастливи, трябва да се постараем да открием призванието си и независимо от възрастта и положението ни в обществото да дадем пълна изява на въображението си. Би било много жалко, ако минем през цялото пътуване, без да оставим никаква следа след себе си.

Докато пишех тази книга, ходех на работа и едновременно с това се грижех и за малкия си син. По-голямата част от нея е писана на коляно, в автомобили, във фоайета на хотели, в офиси… Движеща сила във всичко беше вярата ми.

 

Мартин Ралчевски
2007 г.

 

 

П Р О Л О Г  

Една древна египетска легенда разказва за ненадминат в смирението и мъдростта си отшелник, посветил целия си живот на това да разбере смисъла на човешкия живот. Когато навършил осемдесет години, разхождайки се в пустинята, той ненадейно срещнал Създателя си. Явил му се във вид на скромно облечен белобрад старец. Отшелникът веднага разбрал, че пред него стои не кой да е, а Творецът на всичко. И без да се колебае, попитал:

„Щом ми се явяваш, Господи, значи или е дошъл краят ми, или Си чул молитвите ми и Си решил да изпълниш моята просба.“

„И за двете си прав – отвърнал Господ. – Тук Съм, защото ти се труди неимоверно много през всичките дни, които ти отредих на земята, с една-едничка цел – да разбереш смисъла на творението Ми. Благодарение на твоето неугасващо желание и постоянство ти се добра изключително близко до целта си, затова реших да те възнаградя, като ти изпълня едно желание.“

Отшелникът свел очи, защото било непосилно да гледа Създателя, и смирено промълвил:

„Аз изживях живота си в лишения и труд. Придобих мъдрост и знания, които малко хора притежават. Постигнах свобода и спокойствие. Едно нещо обаче не можах да разбера: какъв е смисълът на всичко?“

„Това ли е желанието ти?“ – попитал Бог.

„И да, и не – отговорил отшелникът. – Да, защото това е наистина желанието ми, но и не, понеже, за да го осъществя, бих искал да изживея живота си отново. Ако е възможно, нека пак стана на двайсет години, но да запазя мъдростта, която имам в момента.“

„Всички закони и сили са Ми напълно подвластни – рекъл Бог, – ала има нещо, което явно вие, хората, все не можете да разберете. И то е, че Съм ги създал, за да се спазват, а не за да бъдат нарушавани.“

„Значи няма да изпълниш желанието ми?“ – натъжил се отшелникът.

„Ще ти дам всичко, за което мечтаят човеците, но втори живот… Това не мога.“

Отшелникът посърнал. Свел мълчаливо глава и зачакал.

Бог оценил голямото му смирение и копнеж.

„Понеже виждам, че си мъдър и благочестив, ще направя изключение! – казал Той. – Но както ти споменах, не всички закони ще престъпя. Ще те върна на двайсетгодишна възраст, само че без опита и мъдростта, които си придобил.“

Отшелникът разбрал, че човек има само един живот, за да осъществи мечтите си, както и един-единствен шанс, за да узнае смисъла.

И пожелал да умре.

Съдържание

^

Пролог

^

Първа част

^

Втора част

^

Епилог

За автора

Творчество

РОМАНИ 

СБОРНИЦИ С РАЗКАЗИ

  • Емигрант (2014)
  • Душа (2018)

ФИЛМОВИ СЦЕНАРИИ

  • Безкрайна нощ
  • Смисълът в живота
  • Аборт
  • Монах

АВТОРСКИ БЛОГ

www.ralchevski.blogspot.com

Мартин Ралчевски е православен християнски писател. Издатели и продавачи в книжарници споделят, че неговите книги винаги предизвикват интерес сред читателската аудитория.

Роден е на 4 март 1974 г. в гр. София. Завършва средното си образование в елитното за времето си училище на „Левски“ в София с профил академично гребане и плуване.

Духовно му проглеждане за Бога и вярата се случва, когато е на 16 годишна възраст.

Малко след това той прекратява професионалните си спортни занимания и се обръща изцяло към Православието и теологията. Кандидатства в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е приет за редовен студент със специалности богословие и география. След завършването на висшето си образование работи като преподавател в Софийската Духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След това, като докторант, написва дисертация на тема „Свидетели на Йехова – критичен анализ“. Научен ръководител му е проф. Тотю Коев. По време на докторантурата си работи и като асистент в Богословския факултет в София по предмета Инославни и нехристиянски изповедания (вярвания).

Неговата обществена писателска дейност започва, когато взима участие като каскадьор в легендарния филм „Троя“, с участието на Брад Пит, в Мексико. Там той започва да пише стихотворения на български и на английски език. След завръщането му в България се появява неговия първи роман „Безкрайна нощ“, който тогавашния директор на издателство „Сиела“ Светлозар Желев квалифицира като завладяващ и смазващ и предрича успех на Ралчевски на писателската сцена.

В този период Мартин Ралчевски се жени. Една година след това му се ражда син, а няколко години по-късно и дъщеря. През 2009 г. той се премества със семейството си в югозападна Англия. По това време на книжния пазар вече има издадени три негови романа. В чужбина той написва още пет романа, два сборника с разкази и четири филмови сценария.

Критиците и взискателните читатели определят творчеството на Ралчевски като емоционално, християнско и задълбочено. То често провокира към сериозни и екзистенциални размисли. Поради тези причини постепенно той се превръща в любим автор на много четящи българи в страната и в чужбина.

През 2019 г. му се ражда още едно дете, момиче, и децата му стават три.

Сборникът му с разкази „Душа“ е на първо място по продажби в страната за няколко поредни месеца след издаването му според популярната класация на „БГ книга“.

Романът му „Безкрайна нощ“ е издаден на английски и руски езици.

Романът му „30 паунда“ е издаден на немски език.

Очаква се романът му „Смисълът в живота“ (Изд. „Еделвайс“) да бъде филмиран.