Ханс Баур

 

Йоханес „Ханс“ Баур е личният пилот на Адолф Хитлер по време на предизборните кампании от началото на 30-те години. Започва своята авиационна кариера като въздушен ас през Първата световна война.

Роден е на 19 юни 1897 г. в Ампфинг, Бавария.

През 1915 г. е мобилизиран в баварската армия, в полевата артилерия. След това се присъединява към военновъздушните сили като артилерийски наблюдател.

Вице-фелдфебел Баур излиза от Първата световна война с Железен кръст първа степен и Баварски сребърен медал за храброст.

След войната се присъединява към Фрайкорпс. След това става куриер на баварската въздушна поща. През 1926 г. става пилот на Дойче Луфтханза. В същата година става член на НСДАП под номер 48 113. На 1 април 1931 г. той извършва първия полет по маршрута Берлин-Мюнхен-Рим, известен като Алпийския полет, сред пътниците на който са Нунций Еудженио Пачели, Артуро Тосканини и българският цар Борис III, който е първият държавен глава, летял в самолет, пилотиран от германеца.  Той качва на борда си българския монарх още като граждански пилот на Луфтханза в полет от Цюрих до Виена. В последствие няколко пъти лети Цар Борис III от София и обратно за срещите му с Хитлер. След един от тези полети той гостува на Царя в двореца „Врана“.

Хитлер е първият политик, който пътува по време на кампанията си със самолет, осъзнавайки, че летенето е по-ефективно от пътуването с железопътен транспорт. Баур за първи път служи като негов пилот по време на общите избори през 1932 г. Служи на тази длъжност до смъртта на Хитлер през 1945 г.

След самоубийството на Хитлер попада в съветски плен, с което започват най-тежките години от живота му. 10 години е подложен на разпити и мъчения, многократно е прехвърлян в различни затвори и лагери, съден е няколко пъти. През 1955 година е освободен и се завръща в Германия, а малко след това публикува своите спомени. Умира в Хершинг, Бавария, през 1993г.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!