Хана Райч

 

Хана Райч е германски летец-изпитател, установила множество рекорда за скорост и височина. Често я наричат жената-пилот на всички времена.

Родена е на 29 март 1912 г. в Хиршберг, Силезия в семейство на лекар-офталмолог. След като завършва гимназията в Хиршберг, през 1931 г. завършва курс по безпилотно летене в Грюнау, център на немския планеризъм. Година по-късно тя постъпва в училището в Рендсбург и започва да учи медицина в Берлин и Кил. След като издържа изпита си за моторен пилот в Берлин, тя поставя световен рекорд за жени с петчасов полет с планер без прекъсване. Това е първият от многобройните ѝ рекорди безмоторни и моторни самолети, а по-късно и с хеликоптери.

След като прекъсва следването си през Райч работи като инструктор по летене. През 1934 г. тя е единствената жена, която участва в експедиция в Южна Америка за изследване на въздушните течения. Следват още експедиции, сред които във Финландия, Испания, Африка и САЩ.

През 1937 г. Райч е назначена в изпитателния центъра на Луфтвафе в Рехлин, където тества новите военни самолети разработвани от конструкторите на Райха.

Хана Райч е и един от последните хора, видели жив Фюрера на Третия райх. На 29 април 1945 г. тя напуска по негова заповед бункера под Райхскацеларията в Берлин, пилотирайки последния самолет, излетял от обкръжената германска столица преди капитулацията.

По-късно бива заловена и прекарва 18 месеца в американски плен. След като е освободена, Хана Райч участва в състезания по планеризъм и печели награди, поставя рекорди и дори основава център по безпилотно летене. От 1962 до 1966 г. живее в Гана.

Канена е на много мероприятия, организирани от американци и британци в памет на жертвите на войната. Винаги носи своя Железен кръст, връчен ѝ лично от Хитлер, показно като бижу.

Райч умира от инфаркт във Франкфурт на Майн на 67-годишна възраст, на 24 август 1979 г.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!