Сесил Тормай

 

Сесил Тормай е унгарска писателка, преводач и общественик. Тя е родена на 8 октомври 1875 г. в Будапеща. Предците ѝ са с германски корени. Учи в частно училище, където има възможност да се докосне до литературата на световни класици в оригинал на немски, италиански, френски, английски и латински език.

Пише романи, новели и сборници с разкази. Най-известните от тях са “Старата къща” и “Дневникът на един беглец”. Част от произведенията ѝ са преведени на редица европейски езици, което ѝ носи значителна международна популярност. Два пъти (през 1935 и 1937 г.) е номинирана за Нобелова награда за литература.

През 1919 г. тя основава Националното сдружение на унгарските жени – женска, консервативно-християнска организация, в която през 30-те години членуват един милион унгарки. Тормай е председател на сружението до смъртта си през 1937 г. През 1935 г. единодушно е избрана за член на Международната комисия за интелектуално сътрудничество към Обществото на народите, предшественик на ЮНЕСКО. На това място тя наследява починалата Мария Кюри.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!