Рихард фон Мах

 

Рихард Лео Александър фон Мах е германски офицер и журналист. Роден е около 1850 – 1853 година в състоятелно немско семейство. Завършва юнкерско училище и служи като офицер в 33-и Източнопруски полк.

Участва в Сръбско-турската война в 1876 година като сръбски подпоручик. Служи в Руската императорска армия. През 1879 г. е назначен за пръв адютант на Главния управител на Източна Румелия Алеко Богориди.

Участва в Сръбско-българската война в 1885 година като командир на 3-на южнобългарска пехотна дружина. Проявява се при атаката на Келташ на 7 ноември 1885 г. След войната е командир на Айтоската пехотна дружина и отказва да подкрепи преврата срещу княз Александър I Батенберг.

До 1892 г. е командир на 1-ви резервен полк, след което напуска Българската армия и започва работа като журналист. Специален кореспондент на вестник „Кьолнише цайтунг“ в България. Симпатизира на Стефан Стамболов и неговото управление по време на политическата криза 1886 – 1887 г.

В 1900 г. е кореспондент на „Кьолнише цайтунг“ в Африка, а между 1902 и 1912 година е кореспондент на вестника в Цариград и ежегодно прекарва по няколко месеца в отделните балкански страни. Следи отблизо настроенията сред населението и дипломацията на монарсите им и в дописките си предвещава бъдещата им съвместна борба срещу Турция. Отразява Балканска война (1912 – 1913) като кореспондент в България.

Издава няколко книги за историята на българския народ и отношенията между балканските държави през XIX и началото на XX век.

По време на комунистическия режим в България творчеството му е белязано от “Списъка на вредната литература”.

Умира на 14 април 1935 г. в Потсдам, Германия.

 

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!