Оживелият подвиг - представяне

В София се състоя представяне на книгата „Оживелият подвиг“

Една година след като излезе от печат, книгата „Оживелият подвиг – Каймакчалан и Европейската война през погледа на потомците” беше официално представена в България. Това се случи на 23 юни в сградата на „Съюза на архитектите в България“ в София. Представянето беше организирано от дружество „Памет за Каймакчалан“, като в него взе участие и представител на издателство „Еделвайс“.

Пред събралите се над 50 гости, пръв говори Василен Васевски, който е един от двамата съставители на „Оживелият подвиг“. Той разказа накратко как се е зародила идеята за тази книга и по какъв път е минала, докато види бял свят. Той обяви, че в залата присъстват седем от авторите на есета в книгата. При това трима от тях живеят в чужбина, но се бяха върнали в България за събитието. Един от тях е именно Василен Васевски, който от години живее в Чикаго – градът с най-голяма българска общност в САЩ. Там е направено и първото представяне на „Оживелият подвиг“ през 2017 г.

След него говори представител на издателство „Еделвайс“. Той изказа своята благодарност за честта, именно нашето издателство да издаде този сборник. Според него сборникът е добър пример за това как може и трябва да се пази родовата памет от днешните българи, особено когато става въпрос за деди, проляли кръвта си за отечеството. Той обясни мотивите на издателството за издаването на тази книга и накратко разказа за стъпките, през които се е преминало, за да стане тя факт. Изказа и радостта си, че книгата е предизвикала по-голям читателски интерес, отколкото е очаквал.

След това взеха думата Станимир Няголов и Теодор Масов. Двамата са основният мотор на дружество „Памет за Каймакчалан“ и от години работят за опазването на паметта за българския воин през „Голямата война“. За тази цел те обхождат местоположенията на големите битки от тази война, в които е взела участие българската армия, като събират и описват артефактите, които намират. Когато е възможно и възстановяват паметници и надгробни плочи, които са били целенасочено разрушени или оставени на разрухата на времето. Почти винаги те се намират извън пределите на днешна България, което още повече усложнява тяхната мисия. Но ентусиазма, с който вършат това, заслужава само похвали и възхищение.

Станимир и Теодор бяха подготвили прекрасна презентация с много слайдове, в която първо представиха основна информация за Първата световна война. След което дадоха подробности за развоя на битката при Каймакчалан и описаха свои пътувания и изследвания на терен на легендарния връх. Между различните части от тяхната презентация се изказаха някои от авторите на пътеписи в книгата и дякон Николай – специално поканен от Василен Васевски за духовно лице на събитието. Изказванията бяха много емоционални, придружени с някоя и друга сълза от вълнението, което изпитваха тези хора, говорейки за подвига на своите предци и за пътя, по който те са преоткрили спомена за тях.

В края на събитието имаше възможност всеки от присъстващите гости да зададе въпрос или да направи кратко изказване по темата. След това всеки можеше да разгледа част от артефактите, намерени от Станимир Няголов и Теодор Масов, както и тематични карти, фотографии и книги. А желаещите, можеха да попълнят заявление за присъединяване към дружество „Памет за Каймакчалан“.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!