Леон Дегрел

Леон Дегрел

 

Леон Дегрел е роден на 15 юни 1906 г. в белгийския град Буйон. Баща му е бил член на белгийския парламент и предприемач. Леон завършва средното образование в йезуитски колеж, след което продължава образованието си в юридическия факултет на университета в Льовен. Пътува много: до Северна и Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка.

От ранни години са утвърждава като талантлив журналист и писател. В политическите си възгледи е повлиян от идеите на Шарл Морас – френски журналист и поет, който защитава монархията, християнските ценности и обществения ред. През 1933 г. Леон започва да издава списанието „Christus Rex“ (Цар Христос), което става кръстник на Рексистката партия, създадена и оглавена от Дегрел. На парламентарните избори, проведени на 24 май 1936 г., националистическата християнска партия REX спечели 11, 5% от гласовете, заемайки 4-то място, което донася международна известност на Дегрел.

Дегрел решава да се запише като доброволец в германската армия, след като започва войната между Третия райх и СССР, мотивиран от желанието си да защити християнска Европа от съветския болшевизъм. Многократно повишаван и награждаван е за храбростта си, като се издига до командир на СС дивизия „Валония“. В последните дни на войната успява да избяга в Испания. Белгийското правителство му издава смъртна присъда, но Испания отказва да го екстрадира.

След войната Леон Дегрел продължава с журналистическата си и писателска дейност. Умира на 31 март 1994 г. от инфаркт в испанския град Малага. До края на живота си остава верен на идеите си и казва, че съжалява единствено, че не е победил във войната.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!