Йордан Бадев

 

Йордан Антонов Бадев, известен с псевдонима Брусников, е български литературен критик, публицист и журналист, деец на ВМРО.

Роден е на 25 февруари 1888 г. в Битоля, в семейството на прилепчаните Елисавета Бадева и учителя Антон Бадев, преподавал в Солунската българска гимназия.

В 1906 г. завършва Битолската българска гимназия. Учи славянска филология в Софийския университет, а после завършва филология в Лозанския университет. Връща се в Македония и учителства в Битоля.

След Междусъюзническата война през 1913 година се изселва в България и става учител в София. Член-учредител е на Македонския научен институт.

Участва в Първата световна война като запасен подпоручик, взводен командир, носител е на ордени „За военна заслуга“ и „За храброст“.

Започва да се занимава с литература и журналистика. Пише в списание „Златорог“ и във вестниците „Зора“ и „1838 – 1938“, а от 1931 година е редактор по културните въпроси на „Зора“. Редактира вестниците „Народност“ и „Миргород“. Бадев има редица статии по въпросите на българската литература – както общотеоретични и обзорни статии, така и портретистки и очерци. През 1938 година излиза книгата му „Животът и изкуството“.

Бадев е автор на няколко книги, като „Даме Груев. Живот и дело“ и много статии, посветени на участници в македонското движение.

Убит е без съд и присъда след Деветосептемврийския преврат през 1944 година. През март 1945 година е осъден посмъртно на Дело №6 на интелектуалците от серията процеси на така наречения Народен съд, а книгите му влизат в “Списъка на вредната литература”.

Реабилитиран е в 1996 година от Върховния съд.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!