генерал Джордж Патън

 

Джордж Смит Патън-младши е американски генерал, сред водещите командващи в периода на Втората световна война. Роден е на 11 ноември 1885 г. в Сен Габриел (днес част от града Сан Марино), Калифорния. Семейството му е от богат шотландски произход.

Впоследствие бъдещият офицер отива да учи във Вирджинския военен институт в продължение на една година, след което се прехвърля във Военната академия на Съединените щати в Уест Поинт. Дипломира се през 1909 година и е назначен като кавалерийски офицер.

При включването на САЩ в Първата световна война генерал Джон Пършинг повишава Патън в чин капитан. Участвайки в Битката при Сен Мишел, през септември 1918 година е ранен от картечен огън при опитите да преведе танкове през калта на бойното поле. Куршумът преминава през бедрото му и в следващите месеци се възстановява от раната. Скоро след това е награден с медал „Пурпурно сърце“.

По време на Втората световна война активно участва в кампанията в Северна Африка, на остров Сицилия, във Франция и Германия от 1943 до 1945 година. Командва новосформирания танков корпус участващ във военните действия във Франция.

Загива при автомобилен инцидент на 21 декември 1945 година край Хайделберг, недалеч от Манхайм, Германия.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!