Дейвид Ървинг

Дейвид Ървинг

 

Дейвид Джон Каудел Ървинг е британски историк, един от най-видните изследователи на Втората световна война и Третия райх. Роден е на 24 март 1938 г. в Брентууд, Есекс, Англия. Баща му военноморски офицер, участник във Втората световна война. Учи физика в Кралския колеж в Лондон, но историята се превръща от хоби в негова професия. Първоначално работи в редакциите на списания. После заминава за Западна Германия, където работи в стоманолеарната на Тисен в Рур като обикновен работник. Там научава и много добре немски език.

Започва да пише статии за исторически списания посветени на различни събития от Втората световна война, което се превръща и в основната тема на неговото по-нататъчно творчество. По-късно тези статии стават основа на неговите книги, допълнени с много факти и доказателствен материал, който авторът издирва в архиви, библиотеки, от частни колекционери, или от негови интервюта с все още живи участници в събитията, през 70-те и 80-те год. на ХХ век. Дейвид Ървинг пише над 40 исторически книги, някои от които са превърнали се в бестселъри.

Професионалните историци не го приемат, тъй като той не робува на наложените догми, открито се съмнява в тях и ги опровергава, дори и това да му струва разправии в съдилищата и присъди. Въпреки че някои от тезите му са спорни, творчеството му заслужава внимание, тъй като Ървинг е напълно обективен независим изследовател и не робува нито на идеологии, нито на предпоставени тези, нито на предразсъдъците в „професионалната гилдия“ на смятащите се за последна инстанция на знанието, академични историци.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!