Рецензия на „Железния префект” от Ренцо Монтаньоли

Рецензията на Ренцо Монтаньоли е публикувана във вестник Колибри”.

Епидемията Ндрангета, Сакра Корона Унита, Камора и като цяло мафията, зародила се в нашия Юг, завладя цяла Италия, но не се спря дотук, а започна да се разпространява и в чужбина, в стремежа си да зарази всички. И все пак, за да опознаем добре нашия враг, трябва да проучим неговата история.

Мафията се превръща в чудовището, познато ни днес, в Сицилия, където е станала прототипа на държава в държавата. Това чудовище не е било побеждавано никога и до ден днешен витае под и над нас. Няколко пъти е било сериозно ранявано, но, уви, недостатъчно за да доведе до окончателната му гибел. Една от тези сериозни рани чудовището получава през 20-те години на миналия век, когато Мусолини, хванал здраво юздите на властта, решава да се бори с него, поверявайки всички нужни доспехи, коне и адютанти на своя рицар, готов за битка – префекта Чезаре Мори. Мори не е човек на режима, нещо повече, той се е борил яростно срещу неговите последователи в миналото. Но бивайки почтен човек, от стария монархически строй, той е единственият, който може да поднесе на тепсия главата на чудовището пред своя нов водач. Неговата максима, която му дава сили в моментите на нещастие, е: „Ако мафията е страшна, държавата трябва да бъде по-страшна“. С течение на времето, обаче, Мори изпълнява прекалено добре своя дълг на храбър рицар и се превръща в неудобен герой, който може да засенчи своите водачи. И, вече опрял ножа в гушата на чудовището, бива пенсиониран, изтеглен от битката, преди да успее да го съсече веднъж завинаги.

В книгата на Ариго Петако можем да прочетем биографията на Мори, разказана по-подробно от където и да било другаде. Още по-интересното е, че в труда си, Петако съчетава възхищение с упреци към Префекта. Възхищението идва, естествено, от ярката личност, желязната воля, способностите на главния герой, а упреците са насочени към неговата неспособност или по-скоро неприязън и нежелание да навлезе в политиката, тъй като това, може би, щеше да доведе до окончателната смърт на мафията. Вместо това чудовището бива оставено да се възстанови от тежките удари, които му нанася Железния префект, а лекът за неговите рани се изсипва в гърлото му с падането на фашизма.

Изчистеният и оригинален стил на автора, самата история и главния герой правят четенето на тази книга особено интересно и приятно.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!