Позиция на издатлество „Еделвайс“

Скъпи приятели и любители на четенето,

Преди дни Организацията на евреите в България “Шалом“ изпрати отворено писмо до Асоциация „Българска книга“, в което поиска да не бъде допуснато издателство “Еделвайс” до участие в изложения като Пролетен панаир на книгата. Организацията мотивира своето искане с твърдението, че издаваме книги “прославящи крайнодясна, антисемитска и расистка идеология”.

Категорично заявяваме, че твърденията на ОЕБ “Шалом“ не отговарят на истината и имат за цел да подведат българската общественост относно нашите издания. Видно, от всичко написано в отвореното писмо, е, че отправените обвинения се базират единственно на интерпретации на кориците на книгите или биографиите на авторите, но не и на самото съдържание на книгите, с което от ОЕБ “Шалом“ не са си направили труда да се запознаят. 

Например, едно от внушенията е във връзка с автора Дейвид Ървинг, който според Шалом е заклеймен и осъден. Вярно е, че личността на Ървинг бива оспорвана през годините и същият е бил обект на съдебно преследване в миналото. В писмото обаче удобно се премълчава фактът, че той не е бил осъждан или съден за нещо, което е написал в книгите си. 

Нека си припомним, че осъждан за поведението и вижданията си е бил Оскар Уайлд, излежал по-голямата част от двегодишната си присъда за неприлично поведение във Викторианския затвор в Рединг. Известно време в затвора е прекарал и Джек Лондон. Но това не е пречка днес книгите на тези велики писатели да бъдат продавани по цял свят. Както, между другото, се продават и книгите на Дейвид Ървинг, които например могат да бъдат закупени свободно от най-големия световен разпространител на литература “Амазон”.

Напълно сме наясно, че почти всички исторически събития и личности нямат еднозначна интерпретация и оценка както сред гилдията на историците, така и сред обществото като цяло. А когато става въпрос за деликатна тема като периода около Втората световна война полемиката е още по-голяма и съответно мненията са разнопосочни и предизвикват разгорещени дискусии. Но сме длъжни да напомним, че в едно демократично общество всяко мнение или историческа теза, които не са санкционирани под някаква форма от законодателството, трябва да бъдат атакувани и оборвани единствено с доказуеми факти и контрааргументи, а не чрез налагането на цензура под формата на възпрепятстването на участието ни в събитията на Асоциация „Българска книга“.

В своята същност искането на ОЕБ “Шалом“ представлява грубо нарушение на Конституцията на Република България, която гарантира свободата на словото и издава едно опасно, тоталитарно мислене, което заплашва да ни върне във времената преди 10 ноември 1989 г., когато имаше само няколко държавни издателства и се издаваха единствено книги, които отговаряха на партийната линия.

2 Коментара

Включи се в дискусията.

Живко ВойниковОтговори
05.06.2023 в 20:33

Като преводач на книгите на Ървинг, от руски език, твърдя че става дума за сериозни исторически изследавния, а не за някаква елементарна пропаганда възхваляваща неонацизма. Поведението на „Шалом“ е недопустимо. Не може някакво си НПО да се превръща във върховна цензора на държавата и да определя на българския читател какво да чете и какво да не чете.

ВикторОтговори
28.07.2023 в 3:11
– В отговор на: Живко Войников

Господин Войников,
как мога да се свържа с Вас?

Остави отговор

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!