Комплект “Политически движения и идеи”

 

Поръчай и спести 6 лв.

Александър Цанков - Трите стопански системи, СБНЛ

За книгите

Трите стопански системи

l

Автор: Проф. Александър Цанков

l

Страници: 178

l

Корица: Мека

През лятното полугодие на учебната 1941/1942 г. имах възможност пред една аудитория от студенти на Софийския университет да държа – във форма на лекции – 10 сказки на тема „Трите стопански системи: Капитализъм, комунизъм, националсоциализъм“. Тия сказки бяха стенографирани и сега ги правя достояние на по-широк кръг читатели. Ония, които са следили моите разбирания по стопанските и социални въпроси на нашето време, ще намерят там много познати работи и дори повторения. От години, особено през периода 1923/39 година, от университетската катедра, от парламентарната и обществена трибуна, аз сам застъпвах гледища и разбирания, които сега обобщавам в цялостен възглед по системния предмет на моите сказки.

Проф. Александър Цанков

Може да прочетете откъс от книгата тук.

Съюзът на българските национални легиони и неговата борба

l

Автор: Иван Григоров

l

Страници: 208

l

Корица: Мека

l

ISBN: 978-619-7186-07-9

 

Съюзът на българските национални легиони е бил най-многобройната и дейна националистическа организация в България преди 9 септември 1944 г. Според някои източници е наброявал до 250 000 членове. Неговото влияние върху младежта от времето между двете световни войни е толкова силно, че дори 45 години комунистически терор не успяват да го заличат и след 10 ноември 1989 г., вече основно белобради старци, продължават делото му, под една или друга форма.

И въпреки това, феноменът СБНЛ е доста слабо изследван от българските историци. Книги на тази тематика е почти невъзможно да се намерят. А тези, които се намират, са пречупени през идеологическите разбирания на авторите, като в преобладаващите случаи те са повлияни от марксизма.

Настоящата книга обаче е може би единствената по рода си. Защото нейният автор, Иван Григоров, е не само деен член на СБНЛ преди 9 септември, но и един от най-активните дейци на Легиона, след падането на комунизма. Както повечето легионери и той минава през месомелачката на комунистическия репресивен апарат. Осъден е от Народния съд на 10 години затвор за това, че е бил водач на легионерска секция в една бургаска гимназия.

Всичко това прави Иван Григоров много автентичен и ценен източник на информация относно СБНЛ. В книгата си, той се спира на най-важните исторически моменти и събития, маркирали развитието на тази организация. От създаването ѝ в началото на 30-те години на 20 век, та почти до наши дни. Също така е отделено внимание на основните характеристики на Легиона – идеология, структура, символи, униформи и т.н. Присъстват биографични данни за едни от най-емблематичните и известни дейци на СБНЛ. И всичко това е допълнено с богато приложение от автентични документи и снимки, някои от които за първи път виждат бял свят.

Може да прочетете откъс от книгата тук.