Адолф д’Аврил

Адолф д’Аврил

 

Луи Мари Адолф Левеск, барон д’Аврил, е роден в Париж на 17 август 1822 г. и умира в Шато де Копер, в Монтрьой-сюр-Епт, на 27 октомври 1904 г. Той е френски дипломат и писател.

Родителите му са неизвестни, но е осиновен от Себастиен Левеск, вдовицата на барон генерал Жан-Жак д`Аврил и сестра на кмета на Нант, Луи-Хиацинт Левеск, за който се предполага, че е неговия истински баща. Наследява титлата барон и фамилията си от покойния съпруг на своята осиновителка.

След като учи право, през 1847 г. Луи Мари Адолф Левеск д’Аврил постъпва в Министерството на външните работи. После е аташе във френската Източна мисия от 1 април 1854 г. и редактор в политическия кабинет на Ке Д`Орсе (външното министерство) от 2 февруари 1856 г. През 1866 г. е френски генерален консул в Букурещ и делегат в Европейската Дунавска комисия от 18 март 1868 г.

Става кавалер на Ордена на почетния легион на 20 декември 1854 г., повишен в офицер на 26 октомври 1864 г.

Завършва кариерата си като посланик в Чили, назначен на 23 декември 1876 г. и остава там до 11 ноември 1882 г.

След завръщането си той се включва в създаването на Alliance française (Френски съюз), основан на 31 юли 1883 г.

През 1896 г. заедно с отец Феликс Шарметан, маркиз Шарл-Жан-Мелхиор дьо Вог и барон Бернар Кара дьо Во основават списанието Revue de l’Orient Chrétien (Преглед на Християнския Изток). Обръща голямо внимание на Арменския въпрос и масовото насилие срещу арменците през 1896 г.

Проявява се като интересен писател, учен и преводач. Интересува се главно от християнския Изток (Балканите и Близкия изток) и от епическата и популярната литература на Средновековието. Публикува пътеписи под псевдонима Сирил.

Женен за Мари Одобеску, дъщеря на румънския генерал Йон Одобеску и сестра на известния румънски учен археолог, фолклорист и филолог Александру Одобеску. Неговият син Луи Левеск д’Аврил е също дипломат.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин и научавайте първи за новите ни книги и промоции!